Stikstofreductie IN DE STAL

Een stal betekent voor landbouwdieren beschutting tegen ongure weersomstandigheden, bescherming tegen roofdieren en een droge ligplaats. Dieren produceren in de stal echter ook mest en urine. Mest bevat bacteriën die het enzyme urease produceren, urine bevat ureum. Wanneer urease en ureum bij elkaar komen, wordt er ammoniak gevormd, een gas dat bij overmaat kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Met stikstofreducerende maatregelen kan de uitstoot van ammoniak uit de mest verminderen. 

  • Door de voeding van de dieren aan te passen, kan het ureum-gehalte in de urine worden verminderd.
  • Door vaste mest en urine zo snel mogelijk te scheiden, wordt er minder ammoniak gevormd.
  • Door toevoegingen aan de mest, kan ammoniak worden gecapteerd, zodat er minder gasvormig ammoniak in de lucht zit.
  • Door dieren te selecteren die van nature uit minder ureum vormen, kan op termijn het totale ammoniakgehalte in de stal dalen.

Met het demonstratieproject 'Een toekomstbestendige melkgeiten- en melkschapenhouderij. Het kan!' willen Vlaamse Schapenhouderij (VSH vzw) en Animal Welfare Solutions (AWS), met steun van het Agentschap voor Landbouw en Zeevisserij en de Europese Unie de lacunes in kennis rond stikstofreducerende maatregelen in deze sector opvullen. Samen met de professionele melkgeiten- en melkschapensector zoeken we naar haalbare en effectieve stikstofreducerende maatregelen. Het project is gestart op 1 oktober 2024 en loopt over een periode van twee jaar, tot en met 30 september 2026. 

Neem deel aan een discussienamiddag voor geiten- en schapenhouders.